News & views

Nieuws en blog

July 20, 2022

Recharge with The Owls #2

Waar begint innovatie?

U en ik kennen zijn vertrouwd met het gezegde ‘’Je moet niet proberen het wiel opnieuw uit te vinden’’. Waarom je tijd besteden aan het maken van iets dat al bestaat? De ontwikkeling van het wiel zal destijds baanbrekend zijn geweest zoals nu de zelfsturende auto. Aan dergelijke innovaties liggen vaak problemen ten grondslag die om een antwoord vragen. Er zal een aanleiding zijn geweest om op het idee van een wiel of een zelfsturende auto te komen. Dat is het waarom, de “why”. De ‘’why” is vaak het startpunt voor een innovatie. Ook herkenbare praktijk bij uw organisatie?

Bij het nadenken over de ‘’why’’ wordt het probleem helder afgebakend om van daaruit concrete doelstellingen tot de oplossing te definiëren. De volgende 6 vragen kunnen daarbij behulpzaam zijn:

1.      Wat is het probleem (of de wens)?

2.      Wie (en hoeveel) mensen hebben dit probleem?

3.      Wanneer is het probleem ontstaan?

4.      Waarom is het een probleem?

5.      Waar doet het probleem zich voor?

6.      Wat is de aanleiding?

Natuurlijk is niet alles te omschrijven als een probleem, het kan ook de wens zijn om iets te willen bereiken wat er nog niet is. Echter voor de duidelijkheid hanteren we hier het begrip “probleem”.

Beschrijven gewenste impact

Op het moment dat u met dit proces start, heeft u waarschijnlijk al een helder beeld wat u uiteindelijk wilt bereiken, het doel dat u wilt realiseren. Los van de mogelijke obstakels die u nog tegen gaat komen beschrijft u zo helder mogelijk die gewenste oplossing. The Owls heeft een unieke formule ontwikkeld om dit proces van waarom tot uiteindelijk doel met u door te lopen. Contact ons om hierover meer te weten te komen.

Van innovaties op de werkvloer tot strategische innovatie

Innovaties zijn er natuurlijk in elke soorten en maten. Niet alleen zijn innovaties op de werkvloer belangrijk voor de meer strategische innovaties, ook kunnen strategische innovaties beginnen op de werkvloer. Volgens Mintzberg (2009) zijn er 10 verschillende organisaties (daarover meer in een latere blog). Eén van deze 10 wordt de ‘’lerende organisatie’’ genoemd. In dit soort organisaties is het volkomen normaal dat innovaties ontstaan op de werkvloer. Deze organisaties gaan ervan uit dat op de werkvloer meerdere mensen zijn, die allemaal op hun eigen manier hun omgeving waarnemen, kansen kunnen waarnemen en vervolgens doorgeven aan hun leidinggevende. In de westerse managementcultuur komt dit minder vaak voor, dan in bijvoorbeeld Japan waar dit meer standaard is.


Een lerende organisatie in eigen land

In Nederland zijn ook lerende organisaties. Een mooi voorbeeld hiervan is het Bernhoven Ziekenhuis in Uden. In deze organisatie zijn de medewerkers vrij om goede ideeën om de zorg voor de patiënten te verbeteren door te geven. Elk geschikt idee draagt bij aan de impact die Bernhoven wil maken. De impact van een gezonder Nederland is namelijk niet te onderschatten. Meer lezen over de aanpak van Bernhoven? Lees dan de casestudie ‘’A leadership prescription for healthcare’’.


Innovatie is belangrijk, maar…

U mag nu even eerlijk tegen uzelf zijn. Hoeveel uur/minuten per dag bent u bezig met het bedenken van innoverende ideeën om uw organisatie toekomstbestendig te houden? Veel organisaties zouden er wel meer mee bezig willen zijn, maar het komt er toch niet van. Daarnaast zijn er ook zijn organisatie die zich weinig bewust zijn van het belang van innovatie- en doorbraakprocessen.

Om u een beetje te motiveren, zullen we wat voordelen opnoemen die ten goede kunnen komen aan uw bedrijf of organisatie:

1.      u kunt zodoende beter inspelen op de wensen en behoefte van uw klanten;

2.      de kansen op de markt worden groter en meer dingen zijn mogelijk binnen de markt;

3.      bezig zijn met innovatie maakt medewerkers creatief en meer oplossingsgericht;

4.      uw bedrijf wordt meer onderscheidend met innovatie;

5.      arbeidsomstandighedenkunnen worden verbeterd met innovatie;

6.      andere partijen zullen meer bereid zijn om met uw bedrijf samen te werken…

…en zo zouden we nog even door kunnen gaan!

Het is natuurlijk niet alleen essentieel dat een bedrijf zich bewust is van het belang van innovatie, maar ook of het in staat is daarmee de gewenste impact te maken. Of een bedrijf hier echt klaar voor is, is een onderzoek meer dan waard. Vroegtijdig signaleren van de levensvatbaarheid van uw idee, visie of innovatie bespaart veel tijd, energie en geld. The Owls helpt bedrijven met het analyseren van innovatie(bewustzijn) binnen de organisatie en in hoeverre een organisatie daadwerkelijk impact kan realiseren, of het gestructureerd aanpakken van uw innovatieproces. Contact ons om hier meer te weten over te komen.

Waar uw bedrijf kan beginnen

We zeiden het al half aan het begin, maar de beste innovaties komen tot stand bij problemen, ergernissen of wensen. Het is daarom ook van belang om bewust te zijn van de mogelijke impact van innovaties. Kijk daarom altijd om u heen en bestudeer uw omgeving goed. Als u zoekt naar inspiratie? Dan heeft the Owls 2 geschikte boeken op de website klaarstaan, met verhalen van toonaangevende organisaties die baanbrekende innovaties, waar ook ter wereld, hebben gedaan.  


Benieuwd naar meer?

In onze volgende blog leggen we uit welke innovatieprocessen er zijn en in welke volgorde deze geplaatst kunnen worden. Volg ons dan ook op LinkedIn, Twitter en Facebook. Hier houden we u op de hoogte van de wereld van innovatie en van impact maken.

Share this:

Deel dit:

Other news

Adress

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Follow us on social media

Ready to kick-off?

Find out what opportunities The Owls Breakthrough Method© can create for you!

Contact

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer

Contact

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Volg The Owls op social media

Klaar voor de start?

Ontdek uw mogelijkheden met The Owls Breakthrough Method©!  

Neem contact op

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer