News & views

Nieuws en blog

July 19, 2022

Recharge with The Owls #1

Wat is innovatie?

Het is iets dat iedereen raakt, ‘’innovatie’’. Sommige mensen zullen er gek op zijn en anderen zullen het meer opvatten als een confrontatie. Hoe dan ook, de meeste mensen zullen in hun leven meermaals in contact komen met een significante innovatie. Maar de vraag luidt dan wel vaak: ‘’Wat is innovatie?’’ of ‘’Wat is innovatie niet?’’ Zo zien de meeste mensen de doorbraak van de elektrische auto als een grote innovatie. Logisch ook, want dit is iets dat bijna iedereen in hun omgeving waarneemt en ook beïnvloed. Aan de andere kant zijn er ook veranderingen die mensen geen innovatie noemen. Indien Coca-Cola zijn flesjes iets aanpast zodat ze makkelijker te drinken zijn, dan praten we niet gelijk over innovatie. Toch is in dat geval ook sprake van een innovatie.  

In deze blog leggen we u daarom uit ‘’wat’’ innovatie is, welke 2 globale soorten innovatie er zijn, welke 10 types innovaties er zijn, hoe uw bedrijf gebruik kan maken van innovaties en waarom er bij een innovatie idealiter ook altijd een ‘’doorbraak’’ moet zijn.


Wat is innovatie?

Bij innoveren denken de meeste mensen aan engineers die werken aan een ingewikkeld nieuw product. Uiteraard kan dit tot innovatie leiden, maar The Owls zien innovatie als iets groters, namelijk:

‘’Een nieuwe oplossing die wordt bedacht voor een onderkend probleem of vraagstuk dat zich spontaan voordoet. Bestaande product en/of diensten bieden niet meer het juiste antwoord op de vraag die wordt gesteld of voor het probleem dat wordt onderkend. De innovatie kan ook deel uit maken van een bestaand proces om een doorbraak te realiseren. Ook het innoveren zelf, dus het feitelijke innovatieproces vatten wij op als innovatie’’

Dit betekent dus dat het ontwerpen van een nieuw profit model ook een innovatie kan zijn. Dit heeft dus vooral te maken met het doorbreken van de conventionele manier van zaken doen in een bepaalde industrie. Hierover volgt later meer.

Incrementele innovatie en disruptieve innovatie

Om de vraag ‘’Wat is innovatie?’’ iets uit te diepen, kunnen er 2 soorten innovaties onderscheiden.

Ten eerste is er incrementele innovatie. Hierbij wordt niet disruptief gebroken met het heden, maar wordt er geoptimaliseerd. Denk bijvoorbeeld aan een dieselauto die iets zuiniger gaat rijden. Uiteraard is het een goede ontwikkeling, maar het breekt geen conventionele ideeën. Deze vorm van innovatie is wel populair binnen bedrijven omdat het veiliger is, minder risico met zich meebrengt en omdat de organisatiestructuur vaak hetzelfde kan blijven. Een bedrijf dat zich hieraan vastklampt bevindt zich echter wel op gevaarlijk terrein. Het kan namelijk de boot missen en een belangrijke innovatie niet toepassen. Denk bijvoorbeeld aan het bedrijf Polaroid. Dat gerenommeerde bedrijf was marktleider in de cameramarkt en ook pionier voor direct-klaar fotografie. Het management ging echter niet mee in de ontwikkelingen naar een digitale camera wat het faillissement betekende.

Ten tweede is er disruptieve innovatie, ook wel zelfstandige innovaties genoemd. In dat geval wordt disruptief gebroken met het heden. Een mooi voorbeeld is Unilever, die zijn bedrijfsmodel heeft gekoppeld aan de 17 Sustainable Development Goals. Daarmee kies Unilever voor een circulair-economisch perspectief in plaats van een lineair-economische. U kunt hierover meer lezen in onze casestudie ‘’A vision for Unilever’’.

Uiteraard is het voor een bedrijf mogelijk om een disruptieve innovatie te volgen en/of er zelf een te ontwikkelen. Als een bedrijf een disruptieve innovatie ontwikkelt en het betekent een gat in de markt, kan het marktleider worden. Hier zitten dus grote voordelen aan gekoppeld. Echter is het wel zo dat een disruptieve innovatie meer risico met zich meebrengt dan een incrementele innovatie. The Owls helpt daarom bedrijven om vanuit innovatie tot impact te komen. Klik hier om meer te lezen over The Owls aanpak.


10 types innovatie

Aan het begin van deze blog gaven we al aan dat er verschillende types innovaties zijn. Daar benoemden we ook de vernieuwing van het profitmodel. Om de vraag ‘’Wat is innovatie?’’ nog iets concreter te maken volgen nu 10 verschillende types innovatie op basis van het model van Larry Keely (2013). Hier gaan we dus uit van disruptieve innovatie en niet de incrementele variant:

1.      Profitmodel: bedrijven kunnen op andere manieren geld gaan verdienen. Denk bijvoorbeeld aan een modebedrijf dat in plaats van kleding, exclusief kledingadvies gaat verkopen; een totaal andere manier van omzet genereren.

2.      Netwerk: bedrijven kunnen ook op een andere manier met hun netwerk omgaan. Zo kunnen ze bijvoorbeeld allianties sluiten met leveranciers of zelfs concurrenten.

3.      Structuur: om van binnenuit competitief en uniek te zijn, kan een bedrijf een unieke interne structuur aannemen waarbij bijvoorbeeld sales en logistiek met elkaar zijn verweven, om valse beloftes aan klanten te voorkomen.

4.      Proces: ook kan het proces binnen een businessmodel veranderen. Zo kan een autodealer ook zelf naar een klant toe gaan, in plaats van de klant naar de dealer toe te laten komen. Dit verandert het gehele proces van zaken doen.

5.      Productprestatie: zoals beschreven is een compleet nieuw product ook een innovatie, hoewel dit slechts 1 van de 10 types is.

6.      Productsysteem: ook kan een bedrijf op een innovatieve manier aan cross-selling doen, door een completere dienst/product aan te bieden dan de concurrent.

7.      Service: een bedrijf kan ook service op een compleet andere manier aanbieden. Denk hierbij aan de fastfoodketen McDonalds, die als eerste fastfoodketen eten aan tafels ging bezorgen.

8.      Distributiekanalen: bedrijven kunnen er ook voor kiezen om als eerste hun distributiekanaalkorter of langer te maken. Tesla heeft bijvoorbeeld geen autodealers als intermediair en dit scheelt fiks in de kosten.

9.      Merk: een zachtere vorm van innovatie kan ook in de positionering van een bedrijf zitten. Een unieke positionering die breekt met conventionele ideeën mag gezien worden als een innovatie

10.  Customer engagement: ook klantbetrokkenheid is zo’n zachte vorm van innovatie. Wanneer een bedrijf op een unieke manier met de klant interacteert, is er ook sprake van een innovatie.

Innovaties kunnen op alle niveaus in de organisatie ontstaan: op strategisch, tactisch en op operationeel niveau. In onze blog “Waar begint innovatie?” gaan we hier verder op in. Hier zetten we innovatie vanuit beleid tegenover innovatie vanuit de organisatie. Welke manier van innovatie over het algemeen beter is, laten we voor u open als discussiepunt.


Hoe kan uw bedrijf innoveren?

Aan de basis van een innovatie liggen ideeën. Innovatie is een proces. Als ideeën verder ontwikkeld en gestructureerd worden leidt dat tot een nieuw of vernieuwd product, proces, dienst of misschien een combinatie daarvan. Waar staat u in de flow van idee naar toepassing? Een handige tool om daar snel The Owls Breakthrough Quick Scan©. Deze online test geeft op een snelle manier globaal inzicht naar de mate waarin u het belang van innovaties en doorbraakprocessen onderkent en de mate waarin u in staat bent de gewenste impact te realiseren. Doe onze Breakthrough scan om de gratis test te doen.

Daarnaast is het van belang dat uw organisatie een innoverende organisatie wordt. Het kan lastig zijn om uw innovatieproces consequent in de hele organisatie door te voeren. Bedrijven stuiten vaak op vastgeroeste structuur- en machtsverdelingen. Dat is niet gek, want een structuurverandering binnen het bedrijf is al een innovatie op zich, zoals eerder aangegeven. The Owls helpt bedrijven bij het stimuleren van een innovatie mindset. Hoe we dat doen? Neem een kijkje op onze website.  

Als laatste is het natuurlijk van belang dat uw organisatie nieuwe ideeën blijft ontwikkelen, maar ook trends en ontwikkelingen goed in de gaten houdt om toekomstbestendig te zijn én te blijven. Stel uzelf regelmatig de vraag welke impact u wilt bereiken en of u nog steeds op koers ligt. Benieuwd wat The Owls daarin voor u kan betekenen? Neem gerust contact met ons op.


Benieuwd naar meer?

In onze volgende blog leggen we uit waar innovatie begint én bij wie het kan beginnen. Bijblijven met The Owls? Volg ons dan ook op LinkedIn, Twitter en Facebook. Hier houden we u op de hoogte van de wereld van innovatie en impact maken.

Share this:

Deel dit:

Other news

Adress

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Follow us on social media

Ready to kick-off?

Find out what opportunities The Owls Breakthrough Method© can create for you!

Contact

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer

Contact

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Volg The Owls op social media

Klaar voor de start?

Ontdek uw mogelijkheden met The Owls Breakthrough Method©!  

Neem contact op

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer