News & views

Nieuws en blog

September 22, 2021

Duurzaam leven tot gemeengoed maken

Duurzaam leven tot gemeengoed maken

De trend van het moment: duurzamer leven, bouwen en consumeren. Steeds meer bedrijven verduurzamen hun logistieke en operationele processen en/of producten en diensten. Maar… er is drempelvrees om het roer helemaal om te gooien want mogelijk stijgende kosten en dalend rendement.

Bij Unilever ging het roer in 2010 al wèl om! Dat was kort na de komst van een nieuwe CEO. Met de ambitie om duurzaam leven tot gemeengoed te maken, zowel in de eigen organisatie als in de hele waardeketen, lanceerde het bedrijf het Unilever Sustainabe Living Plan (USPL). In de ruim tien jaar dat het USPL het leidende concept binnen Unilever is, heeft Unilever duidelijk laten zien dat duurzaamheid en succesvolle bedrijfsprestaties wel samen kunnen gaan en bovendien enorm uitdagen tot innovatie. Unilever is inmiddels internationaal uitgegroeid tot een toonaangevend bedrijf op het gebied van duurzaamheid.

De drie doelen van Unilevers Sustainable Living Plan

In hun blauwdruk voor maatschappelijke impact staan bij Unilever 3 enorm ambitieuze doelen centraal:

1.     de gezondheid en welzijn van 1 miljard mensen per 2030 verbeteren;

2.     de ecologische voetafdruk van Unilevers producten moet in 2030 gehalveerd zijn;

3.     100 % van de landbouwgrondstoffen duurzaam betrekken en het levensonderhoud van mensen in Unilevers waardeketen verbeteren.


Deze ‘top 3’ worden ondersteund door meer dan 70 tijdgebonden subdoelen.

Wat uw bedrijf kan leren van Unilever

Is uw bedrijf niet zo groot als Unilever? Dan nog kan elke organisatie groot of klein het volgende van Unilever leren:

1.     Set the tone at the top. Het begint met een sterke visie en sterk leiderschap die de medewerkers bezielen voor het maatschappelijke doel van de organisatie.

2.     Een helder concept. Zet een gefocust programma op met meetbare doelen en subdoelen zodat iedereen in de organisatie van bestuurs- tot werkvloer weet wat er van hem of haar wordt verwacht. The Owls Breakthrough Method© is een geschikte managementmethode voor.

3.     Een meerjarenplanning. In elk aspect van de bedrijfsvoering bij Unilever wordt het Unilever Sustainable Living Plan consequent doorgevoerd om de geformuleerde doelen te kunnen bereiken. De les die we hieruit kunnen leren is dat uw visie en missie niet half doorgevoerd moet worden, laat het overal consequent terugkomen. Realiseert u zich dat verandering tijd vraagt.

4.     Adresseer de eindwaarde van uw product. Door u te richten op wat uw product voor uw klant bijdraagt aan hun welbevinden, daagt u zichzelf ook uit tot creatieve oplossingen. Zo heeft Unilever 22 zogenaamde duurzamere merken en deze groeien 70 % sneller dan de nog minder verduurzaamde merken. Neem zeepmerk Lifebuoy dat in ontwikkelingslanden wordt ingezet voor hygiëneprogramma’s om kinderen en volwassen te motiveren handen te wassen en daarmee onder meer de kindersterfte terug te dringen.

Nu is de window of opportunity om uw product of dienst op een duurzame manier aan te pakken. Dit is een boot die uw bedrijf niet wil missen!    

 

Volledige case study Unilever lezen? Klik hier

10 jaar USPL: Klik hier

In de volgend blog beschrijven we hoe Koninklijke Van Oord - een Nederlands bedrijf dat een van de grootste baggermaatschappijen ter wereld  is - omgaat met innovaties en doorbraakprocessen

Share this:

Deel dit:

Other news

Adress

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Follow us on social media

Ready to kick-off?

Find out what opportunities The Owls Breakthrough Method© can create for you!

Contact

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer

Contact

The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.
PO Box 46
4190 CA Geldermalsen
The Netherlands

info@theowlscooperative.com

Social

Volg The Owls op social media

Klaar voor de start?

Ontdek uw mogelijkheden met The Owls Breakthrough Method©!  

Neem contact op

Copyright © The Owls Cooperative (Coöperatieve) U.A.

Privacy policyTerms and conditionsDisclaimer